Välkommen till min akvariedagbokssida

Akvarium
Fiskar
Artbeskrivningar
Bildarkiv
Dagböcker
[ServletException in:/WEB-INF/tiles/inventory/viewinventoryentries.jsp] Cannot find bean inventoryEntriesPB in any scope'

Palettciklid

(Pelvicachromis pulcher)

 
 

Palettcikliden är en afrikansk ciklid som håller till i bottenskiktet på akvariet och blir upp till 11cm stor. De äter både torrfoder, frysfoder och levande foder.

Honan blir kraftigt röd på magen när hon blir könsmogen. De leker i en grotta där de lägger äggen i taket på grottan. Båda föräldrarna hjälps åt att försvara avkomman. Innan leken har honan ett väldigt speciellt flört beteende, hon simmar framför hanen och böjer kroppen så att den rödaktiga magen visas ännu tydligare för hanen. Det ser väldigt speciellt ut. Min erfarenhet säger att det oftare är honan som flörtar för hanen än tvärt om vilket ju är lite ovanligt, oftast brukar det ju vara hanen som är den mest leksugna bland de flesta andra arter. När de inte leker är de relativt fredliga men vid leken framför allt efter att ynglena kläckts försvarar de reviret väldigt aggressivt. De är speciellt aggressiva mot fiskar av samma art, men de håller även bort fiskar av andra arter från reviret. Jag hade skalarer i samma akvarium och vid leken så fick skalarerna stå och hänga uppe i hörnen på akvariet medan palettparet höll till i mitten med sina yngel.

 
 
Bildarkiv
Mer information från Zoopet