Välkommen till min akvariedagbokssida

Akvarium
Fiskar
Artbeskrivningar
Bildarkiv
Dagböcker

2008-03-28 Levande sten och smådjur

Idag var jag och inhandlade levande sten till det nya saltvattensakvariet, jag bestämde mig för att köpa 15kg totalt. Förutom levande sten fick jag även med mig en näve grus från ett använt akvarium för att få ned lite bakterier i gruset.

När jag satte ned det gamla gruset så grumlades vattnet något, men inte så hemst farligt. Levande stenen gjorde det inte heller så mycket mer grumligt.

Redan vid när jag satte ned levande stenen så upptäckte jag två stycken djur. En avlång mask/snigel utan skal, den varca 4-5 cm lång och kanske 3mm bred. Den ser ut som en snigel men är ovanligt avlång och rör sig snabbare än vad sniglar normalt behöver göra. Det andra djuret var en traditionell snigel med skal där skalet är ca 2cm i diameter. Den långsmala masken/snigeln kravlade sig snabbt in bland levande stenen, så jag undrar om jag får se den igen.

Senare på kvällen när jag satt och studerade akvariet närmare så såg jag ytterligare ett antal djur.
- En pytteliten snigel/snäcka vars skall var rött så den smälte in i kalkalgerna, skalet var kanske 3-4mm i diameter.
- En pytteliten snigel/snäcka med grått skal som var max 3mm i diameter.
- Två vit/gråa sjöstjärnor med 3 långa ben och övriga kortare. Den ena satte sig på rutan och den andra kravlade omkring på levande stenen. Storleken är ungefär samma på kanske en total diameter med armarna på ca 5mm.
- En lite mörkare grå/blå sjöstjärna som kravlade omkring på en levande sten. Det såg ut som att den hade 4 armar som var fulllånga, och den totala diameterna var något mindre än de andra, kanske 3-4 mm.